HANİMİŞ MİRAS?

Nerdesin?  Onlarca 'kız sen nerdesin?' mailim birkaç tanede  'nereye kayboldun' yorumum var yazılarımın altında. Demek ki m...

18 Ocak 2016 Pazartesi

ÖZGÜRLÜK

Özgürlük! Bir bağnazın kınayan bakışlarında saklıdır. Bir babanın kurallarında, bir kocanın kıskançlığında. 
Özgürlük, bazen komşu teyzelerin çekirdek çitlenen öğlen dedikodularında, bazen kıraathane köşelerinde içilen bir bardak çayda, bazen iş yerlerinde, öğlen yemeklerinde iki çatal arası son havadislerde saklıdır.Kim ne der dendiğinde biter o özgürlük.
Senin benim özgürlüğümü, başkalarının kabullenişleri, ya da kabullenemeyişleri saklamış. Neyi yapıp neyi yapamayacağını bilmekten ibaret adının, iyi, kötü, şerefli, şerefsiz ya da orospu olması.




Trafiğin en yoğun lambalarında takıldım. Araba durdu. Panikledim ve lamba ikinciye yeşil yanana dek çalıştıramadım. Birkaç korna duydum. Yandaki arabalar geçerken içeriye bakmaya başladı. Kesin sürücü kadın dediklerini duyar gibiydim. Herkesten trafikte duyduğum laf bu. Biri kötü kullanıyorsa o arabayı, Kesin kadın! 
Yandaki resimde şekil a da olan hareketi yapmak istiyorum. Kafasını eğip arabadan içeri bakanlara. Gel gel kesin kadınım. Bana mı bakıyosun sen? Al buna bak!
Yapabilir miyim? Yaparım! Özgürüm. Başkası ne diye düşünmem. Çünkü o başkası görgüsüzlük yapıp hindi gibi kafalarını uzatıp beni daha çok panikletip tedirgin ediyorlar ve elim ayağıma dolaşıyor. Genç bir kadın yaptığım hareketi görüyor. Bir anlık şaşkınlık ifadesi beni gülümsetiyor. Rahatlıyorum ve arabayı çalıştırabiliyorum. Artık kimseyi öldürmeden yola devam edebilirim.


Evlendiğimizin ilk senesi, aynaya uzun uzun bakıyorum. Can'a sesleniyorum. 
-Hayatım bir bakar mısın? Bu elbiseyi giyebilir miyim? Çok mu açık?
-Ben de seni zeki sanardım?
-Ne alaka ya adam gibi bişey soruyoruz demi?
-Ben seninle akıllı olduğun için evlendim. Bu yaşa geliyosun ve nerde ne giyeceğine hala başkası karar veriyorsa senin bir gerizekalısındır. Elbisenin çok açık olması önemli değil. Hangi ortamda giyileceği önemli. İstediğini giyebilirsin.

Haaa bak bu yeni bişey. E haklı. Peki ben niye düşünemedim daha önce bunu. Çünkü özgür değildim. Böyle bir hakkım olduğunu unutturmuşlardı bana.
Şunu giyemezsin bunu yiyemezsin deseydi evliliğimiz boyunca bir tedirginlik ve kaos ortamı olurdu. Ama zekice birşey yaptı ve sorumluluğu bana bıraktı. Bunu giysem kızar mı demek yerine oturup bunu burda giyebilir miyim ki olur mu diye düşünüyordum. Sonra alıştım. Bu kendi ahlak değerlerimi başkasının üstüne atmamama ve değerlendirme yaparken etik ve dürüst olmama sebep oldu.

Sevmenin ölçüsü kıskanmak değil değer vermek ve saygı duymak. Kıskançlık başkasının üstünde hakimiyet kurmak isteyen egoistlerin yarışıdır. Karşındaki insana karar verme yetkisi vermeyip ne yapacağını diretirsen asla kendi başına kaldığı zaman doğru karar verip vermeyeceğini bilemezsin.


19 yorum:

  1. Eşini kutluyorum, zekice cevap vermiş. Kıskançlık çaresizliğin en belirgin simgesidir. Kontrol dışına çıkan bir duruma tepki. Gerçi korkmak değil güvenmek önemlidir. Ama bazen kıskançlıklara hak veriyorum. Göze batan biriysen ne giyersen giy, bakışlar ile rahatsız ederler. Ama bunlar bizim hatamız değil, diğer insanların kıskançlığı art niyetidir. Kötü gözlerden hep korunamazsın... Can'a sevgiler, seni de öpüyorum canım <3
    NOT: Konu dışına çıkıp birşey soracaktım sana. Çok kitap okuduğunu biliyorum ve sevdiğin veya favorin olduğu kitaplar hakkında yazı yayınlamak istemez misin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (: Mecbur biri asılırsa kıskanıyosun zaten benim kastım bu olmasın diye insanı kısıtlayan insanlar. Bende hak veriyorum bazen sana katılıyorum.

      düşünmedim değil de çok kitap bloğu var ve harika işler yapıyorlar aralarında kaynar giderim diye düşündüm. Beni cesaretlendirmen hoş oldu gerçi (:

      Sil
    2. Herkesin stili farklı canım, sen kendine has kaleminle çok güzel işler çıkartırsın eminim :)) ben senin okuduğun kitaplara olan bakış açını merak ediyorum

      Sil
  2. Çoook ama çok güzel bir yazı olmuş. Birçok kadının hislerine tercüman ve eşine saygılarımı iletiyorum. Ne yazık ki böylesi mantıklı bakış açılarına sahip değil dünya erkeği.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası bende şaşırmıştım aval aval bakmıştım yüzüne :D Bu açıdan şanslı bir azınlıktanım. Elimizden geldiği kadar kardeşime yeğenlerime bu bakış açısını iğnelemeye çalışıyorum. Yapılabilecek en güzel şey sanırım yetiştirdiğimiz çocuklara bunu öğretmek (: teşekkür ederim

      Sil
  3. Güzel bir yazı, tebrik ederim...

    YanıtlaSil
  4. Canım ne güzel yazmışsın yine. bazen biz bile unutabiliyoruz, toplum baskısına boyun eğebiliyoruz farkında olarak ya da olmayarak.Ne mutlu ki Can ve Can'lar var hala. Bize olması gerekeni nazikçe hatırlatanlar...
    Trafikte "kesin kadın sürücüdür bu" bakışı atanlar ve ah o kadın olduğunu görünce sıkıştıranlar var ya, arabadaki sopayı alıp (bundan sonra kendisinden Haydar olarak bahsedeceğim :) ağzına burnuna geçiresim geliyor. Haydara ihtiyaç söz konusu olunca içimden canavar çıkıyor sanırım :)
    Ya sabır...
    Kocaman sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya bana haydar vermiyolar :D Fevriyim ben biraz o yüzden silah niyetine kullanılcak şeyleri gözümün önünden çekiyolar.
      Ne güzel söyledin iyi ki canlar var...

      Sil
  5. Eşini kutluyorum gerçekten senin için ne kadar güzel düşünmüş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok gıcık tarafları da varda bu açıdan bitanedir (: Allah hepimize nasip etsin

      Sil
  6. Çok güzel bir yazı olmuş... Ellerine sağlık, resmen hayranlıkla okudum

    YanıtlaSil
  7. ilginç bir tarz farklı geliyor okuyunca

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ((: Farklılar koruyor bizi sıradanlıktan

      Sil
  8. Eşinin yaptığı şey gerçekten çok güzel bir şey.Bunu söyleyebilecek bir erkek olduğuna dair olan inancım sönmek üzereydi.Ama umudu kesmemek gerek demek ki çevrede var böyle erkekler :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umudunu kaybetme sana layık biri biyerlerde şuan hayalini kuruyor (:

      Sil
    2. bu ne kadar umut verici bir yorumdur yaa bir yerlerde benim hayalimi kuran biri hmmm güzel düşünmesi :D

      Sil