HANİMİŞ MİRAS?

Nerdesin?  Onlarca 'kız sen nerdesin?' mailim birkaç tanede  'nereye kayboldun' yorumum var yazılarımın altında. Demek ki m...

12 Kasım 2015 Perşembe

LİMON

-Bütün hasstane memuşlerimi gördü.
-Efendim aneanne bişey mi dedin?
Bacağı yarılıp, oradan alınan damarı, kalbinde tıkanan bir damarla değiştirdikleri anneannemi görmeye gittiğim hastanede, o zor duyulan kısık, şiveli sözcüklerini anlamak için daha da eğildim.
-Bütün hasstane diyirem memuşlerimi gördü.
Çok mu serum verdiler kadına naaptılar.
-Anneanne naapsınlar senin memuşlerini kurumuş limona dönmüştür onlar. Görseler ne olur görmeseler ne olur. Boydan boya yarmışlar karnıyarık yapmışlar seni derdin memuşlerin mi şimdi.


Temsili anneanne memuşu

Allahım gülmek istemiyorum tut beni. Ne düşüneyim. Ölmüş meğersem öyle düşüneyim gülmem o zaman. Töbe töbe, öyle de çok üzülüyorum. O kadar üzülmeyeyim o zaman memuşleri düşünüp güleyim öylesi daha iyi.
-Limon senun memuşlerin! Südlük (sütyen) tahıyım dedim tahtırmadılar. 
O yakışıklı doktorlarında tek hayaliydi senin biri doğuya öbürü batıya bakan memuşlerin.
-Aç bakçam. Benim 24 yaşındaki memuşlerime iftira atıyosun bence seninkiler limon.


İspatlayacaksın arkadaş. 65 yaşındasın ne diye benle sidik yarıştırıyosun.
Aa aaaa aaaaa açtı vallahi.  
Limon benim. Evet!

Sözlerimi geri alıyorum. Limon benim. Komple limonum ben hatta. Adımı da Mirastan limona çeviriyorum. Taş gibi maşallah. Anneannem diye söylemiyorum inşallah genlerini almışımdır yoksa kendimi keserim kent meydanında.


9 çocuk doğurmuş. Hayatta kalan 6 sını  büyütmüş, kedi yavrusu gibi doğurduğu için (büyükbabamında suçu büyük) bel kemiği orta yerinden çatlamış, platin yüzünden 1 metreyi 1 saatte yol alabilen bir kadın. Okuma yazması yok ama holdinglerin muhasebecileriyle kapışır hesap kitap işinde. Platinli beliyle gezmesinden eksik kalmaz. Teknolojik aletlere ve elbiselere çok meraklıdır. Büyükbabamın (bu arada kendisi dede kelimesini sevmiyor büyükbaba diye alıştırdı) kadim ve bilgece bir sözü vardır anneannem için 'eyüki daha erken gelmemuşuz buralara, kesin oros*u olurmuş bu kadın.' Yanlış anlaşılmasın. 5 vakit namazlarını kılarlar. Ama köy insanlarının içindeki neyse dilindeki de o olurmuş. Çocukları torunları olarak hala güleriz bu sözüne. Gezenti kadın huyunu biliyoruz. Gelinlerine de tatlı dilli olmasına rağmen kök söktürür.

Seneler evvel genç ve mühendislik okuyan hippi dayım kız kaçırıp eve getirdiğinde yeni yengeme uzunca bir dönem dekoderlik yaptım. Aslında yüzmeyi yeni öğrenen çocuklara yaptıkları gibi denize atıp (anneannemin yanına) kaçmak istedim ama baktım kavga ediyorlar mecburen takıldım. Komiklerdi. Bir elbise parçasını anneannemle birlikte çekiştirip duruyordu yengem.
-Hayırrr benim elbiselerimi yakamazsın.
-Ver diyirem yahayacam.
-Hayır yaktırmam yeni aldım.
-Anneanne! Yenge! Napıyosunuz?
-Miras elbiselerimi yakıcak anneannen. Açık mı buldu nedir?
-Hee yakçak. Hansellle Gratelde ki cadı çünkü anneannem. Mutfaktada şekerden ev yapmış seni bekliyor. Elbiselerinle ocağı tutuşturup seni pişiricek. Yakıcam demiyor. Yıkayacağım diyor.
Sonra yengem rahatladı ama Erzurum şivesi zordur. Kuşkana (tencere) diyince mutfakta kuş kafesi araması. Cullamak (işemek) diyince çul çaput bulup getirmesi. Enik (yavru köpek) diyince etrafa boş boş bakması 1 sene sürdü. Sonra alıştı. 10 yıldır aramızda. Şimdi kendide öyle konuşuyor. Yine de anneanneme alışmak zaman alıyor. 

Namuslu Leopar
Hastane odasında aldı beni bir gülme. Susturamıyorum kendimi. Biri gelse yüzüme tükürücek. Kadını boydan boya yarmışlar ne gülüyorsun diye. Açıklayamam ki memuşlerini. Dua ettim eve gelince.
Allahım iyice iyileşsin leopar desenli südlükler alıcam ona (tabi ki almadım büyükbabamı haklı mı çıkarayım). Allahım iyice iyileşsin ona bişey olmasın. Bide şey Allahım bişey daha var. İlerde ona çekersem çok rica ediyorum, töbe töbe kendini düşünme Miras! 
İyileşti çok şükür. Allah uzun ömürler versin. Şimdi her namazında zorla dua ettiriyorum. Torunlarıma mutluluk sağlık falan ver derken bir de bana çeksinler dedittiriyorum. Nedenini bilmiyor tabi. Benim de tek derdim bu. Neyse gidince duaya ekleme yaptırtayım bari. Allahım Miras bana çeksin ama azıcık da akıl fikir ver diye.


15 yorum:

  1. Keyif alarak okudum sen de babannen de çok yaşayın emi..Tabii büyükbaba da ;)

    YanıtlaSil
  2. Keyifli bir yaziydi tesekkürler. Deneyimli annenin blog kesif etkinliginde gördüm blogunuzu ve takibe aldim. Sevgiler. http://deryaninsporgunlugu.blogspot.co.at/

    YanıtlaSil
  3. Çok keyifli bir yazıydı. Ben de blog keşif etkinliğiyle geldim. Ben de beklerim :) www.herseydenkonusmali.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  4. ayy anneanne bayıldım yaa sende biraz ona çekmişsin bence :D

    YanıtlaSil
  5. benim de babannem -rahmetli- böyle alemdi. onunda bir bacakları vardı hiiiiç tüy yok. annem bu işten çok çekmiş biri olarak çocukluğumdan beri inşallah babannene çekersin derdi. ben bana küfrettiğini, beddua ettiğini sanırdım :)
    neyse ben babanneme bu anlamda çekmişim. Allah razı olsun ondan, mekanı cennet olsun yarım yamalak konuşan canım babannemden :)
    bütün blogunuzu tek kalemde okudum, çok eğlendim. sık sık yazın lütfen :)
    ayşe

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok mutlu oldum. Allah bütün babannelere anneannelere uzun ömür versin, gidenlerinde mekanı cennet olsun. Eski toprak dedikleri cinsten kadınlar, bir çoğu kırık oluyor zaten. Bizede birer tane düşmüş desenize. Sık sık beklerim tekrar hoş geldiniz.

      Sil
  6. Çok eğlenceliydi yaa ne yapsın kadın, edep ya hu :) Blog profili ile blog içerikleri ahenk içinde olmuş, beğendim, etkinlikler aracı olsa da denk düşmeye sevindim, ne iyi oldu! Karamsar modumdan biraz uzak kaldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok incesin çok teşekkür ederim. Birilerini gülümsettiğimi bilmek beni de çok mutlu ediyor.

      Sil
  7. çok güzeldi yine gülümseyerek okudum canım benim ya bir yaştan sonra çocuk oluyorlar oda anlayışla karşılanırsa komik anılar birikiyor böyle yok yük olarak görünürse de çekilmez olur .unutmamalı ömür olursa aynı yaşlara gelip benzer şeylerde yaşayacağız belki memuşşleri gördüler demeyiz de başka şeylerimizi anlatırlar :):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah bende torunumla memuş yarıştırırım ama o beni yazmaz umarım. Gerçi ben neyim ki torunum ne olsun kesin yazar o şıllık. Bak sinirlendim şimdiden :D

      Sil
  8. Şu mutsuz, ve sınav dolu zamanıma keyif katan bir yazı, memuşlar önemli malum mahremiyet, rahmetli babannem de aynıydı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amaç mutlu birkaç dakika yaratmak değil mi zaten ((: Allah rahmet eylesin babannen için, eminim çok özlüyorsundur. Tahmin edemiyorum çok zor olmalı.
      Sınavların içinde başarılar bu arada.
      Her zaman beklerim (:

      Sil
  9. Çok güzel ve keyif veren bir yazıydı. Baştan sona kadar okurken gülümsetti beni. Kişisel blogların iste bu samimi havasını ve yaşamın içinden sıcacık halleri paylaşmalarını seviyorum.

    YanıtlaSil